[...] 20 i 40 g protein daje podobne rezultaty. Badanie opublikowano na łamach „The American Journal of Clinical Nutrition”. Zastosowano białko w postaci całych jajek. Spożycie 20 g białka dawało 89% odpowiedzi anabolicznej, którą uzyskano po spożyciu 40 g. Podobne tezy podchwytują głodni sukcesu autorzy filmów na Youtube. Widzicie [...]
Przyznam, iż jestem już zmęczony wyjaśnianiem podstawowych kwestii. Co chwilę naukowcy opracują nową tezę i znów pojawiają się te same wątpliwości. Wybuchła bomba w postaci badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka [...]
[...] : 15-25% białka, 65-80% tłuszczu, 5-10% węglowodanów. Ile protein należy dostarczać? Warto przypomnieć, iż wg historycznego badania Elizabeth G. Frame , po spożyciu 8 jajek z 237 ml mleka i wanilią (51-60 g protein), do 8 h po posiłku odnotowuje się zwiększoną ilość aminokwasów we krwi (w tym szczyt przypada na 2-3 h po posiłku). Dlatego [...]
[...] oraz ryb pochodzących z farm hodowlanych, ale to temat na zupełnie inny artykuł. Wbrew powszechnym opiniom nie udowodniono szkodliwego wpływu na zdrowie dużych ilości jajek, nawet jedzonych codziennie. Referencje: https://www.cdc.gov/obesity/data/adult.html Jose Antonio, Corey A Peacock, Anya Ellerbroek, Brandon Fromhoff and Tobin Silver [...]
[...] będzie ją bardzo trudno stosować. I co z tego, że daje efekty, skoro jedzenie w kółko tego samego pokarmu będzie męczarnią. Propozycje posiłków dla kulturysty Omlet: kilka jajek, mąka, sól, wiórki kokosowe, olej kokosowy, śmietanka 30%, słodkie dodatki wg uznania i zapotrzebowania energetycznego. W wersji na słodko z jabłkami i cynamonem, w [...]
[...] białkowego pochodzącego z mleka, rzędu 94,6%, przy średniej szybkości wchłaniania białka 3,5 g / h. Białka jaja: oceniano absorpcję 25 g znakowanej proteiny pochodzącego z jajek (13C, 15N i 2H), zarówno gotowanych (C), jak i surowych (R). Oznaczano ilość znakowanych substancji w wydychanym dwutlenku węgla w ciągu 6 h. Białkowy posiłek testowy [...]
Z niektórych badań wynika, iż osoby preferujące skrajne rozwiązania żywieniowe mogą cierpieć z powodu różnego rodzaju zaburzeń (np. w postrzeganiu wizerunku swojej sylwetki). Czasem stosowanie diety wegańskiej poprzedza wystąpienie głębszych zaburzeń, np. jadłowstrętu psychicznego. Z kolei inni naukowcy twierdzą, iż stosowanie diet wegańskich nie [...]
[...] MicrosoftInternetExplorer4 Po drugie: kulturyści są znakomicie odżywieni i nawodnieni. Wg historycznego badania Elizabeth G. Frame po spożyciu 8 jajek z 237 ml mleka i wanilią (51-60 g protein) do 8h po posiłku odnotowuje się zwiększoną ilość aminokwasów we krwi (w tym szczyt przypada na 2-3 h po posiłku). I teraz [...]
Wiem, iż ten temat powoduje wiele kontrowersji i można spodziewać się stosowania przez osoby otyłe wielu obron psychologicznych (neurotycznych czy bazujących na rozszczepieniu), wymówek, bezsensownych argumentów. Wymówka nr 9: ale ja nic nie jem Oczywiście, zgadzam się. Nic nie jesz, a masz zwały tłuszczu? Proponuję dobrze zbadać ten problem, [...]
[...] omleta zawierającego 20 g białka zajmie ~ 7 h.) Po drugie, kulturyści są znakomicie odżywieni i nawodnieni. Według historycznego badania Elizabeth G. Frame po spożyciu 8 jajek z 237 ml mleka i wanilią (51-60 g protein) do 8 h po posiłku odnotowuje się zwiększoną ilość aminokwasów we krwi (w tym szczyt przypada na 2-3 h po posiłku). I teraz [...]
DHEA – Pradesterone, Hydroxyandrosterone, 3β-Hydroxy-5-Androstene-17-one – wielu reklamuje ten androgen nadnerczowy, jako cudowną pigułkę. Kiedyś na łamach t-nation pojawił się np. artykuł o DHEA: „Cudowny środek dla kobiet”. Czy faktycznie DHEA przynosi aż tak spektakularne rezultaty? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie. DHEA a regeneracja [...]
Czy cholesterol powoduje raka? Czy jedzenie jajek nam zagraża? Nagłówki są szokujące i taki jest cel. Dobre informacje się po prostu nie sprzedają. Odbiorców należy zaskakiwać i przyciągać ich uwagę. Karolina Rozmus napisała: „Cholesterol jest powszechny w diecie Polaków. Zwiększa ryzyko raka trzustki i przedwczesnego zgonu Metaanaliza 55 badań [...]
[...] nie należy do tanich, gdyż zawiera duże ilości wysokiej jakości protein oraz tłuszczów. Im ktoś jest cięższy, tym z reguły zjada więcej wołowiny, ryb, kurczaka, jajek, indyka, protein serwatkowych np. WPC, WPI, WPH, odżywek z białka jaja czy kazeinowego. Ponoszone przez zawodników koszty różnią się w zależności od wagi danej osoby. [...]
Niestety żyjemy w świecie dezinformacji. Wydawałoby się, iż książki powinny być renomowanym źródłem. Niekoniecznie... W publikacji Katarzyny Matella „Poradnik trenera. Body logistic system” znalazłem tyle błędów merytorycznych, iż mógłbym napisać kilkunastronicową recenzję. Nie można zresztą jej do końca obwiniać, gdyż te same mity są powielane [...]
Dorian Yates był jednym z masowych potworów lat 90. XX wieku. Jego dzieło kontynuowali Nasser El Sonbaty, Ronnie Coleman, Jay Cutler, Phil Heath, a obecnie w ten trend wpisuje się również Mamdouh „Big Ramy” Elssbiay (zwycięzca Mr. Olympia 2020). Nie wiem, czy te sylwetki są ładne, czy wpisują się w kanon kulturystycznego piękna. To kwestia [...]
[...] niekorzystne jest jedzenie serów topionych, żółtych, słodzonych jogurtów, podlewanych kiepskim tłuszczem ziemniaków itd. Z identycznego powodu niezbyt rozsądne jest jedzenie jajek i mięsa pochodzenia przemysłowego lub picie mleka. Podsumowanie Opisane diety mają wiele cech wspólnych, np. bazowanie na mało przetworzonych produktach, ograniczeniu [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
[...] porcja mięsa oddziałują na ustrój nawet 7-8 h). Białko serwatkowe działa krócej (3-4 h), kazeinowe wiele godzin. Według badania Elizabeth G. Frame i in. po spożyciu 8 jajek z 237 ml mleka i wanilią (51-60 g protein) nawet do 8 h po zakończeniu posiłku odnotowuje się zwiększoną ilość aminokwasów we krwi (w tym szczyt przypada na 2-3 h po [...]
[...] sportowców. Wielu kulturystów z lat 60. ubiegłego stulecia starało się zrobić masę mięśniową na diecie Vince’a Girondy, składającej się między innymi ze steków, jajek i proszku białkowego zmieszanego z pełnotłustą śmietaną. Dieta ta rekomendowała dzienną dawkę 36 całych jaj oraz do 1 kg czerwonego mięsa. Zawierała też w sobie [...]
Bardzo często wracają pytania nie tylko dotyczące budowania masy mięśniowej (nagle każdy młody człowiek chce być kulturystą), ale też odchudzania/redukcji tkanki tłuszczowej. Wiele osób nie chce samodzielnie rozwiązywać problemów, wolą skorzystać z porady fachowca. Problem polega na tym, iż często od takiego "fachowca" zamiast indywidualnego [...]